Heroheader
Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny

Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny

27.04.2015

Máme tu první část z naší série o kuchyňských linkách. V první části se dozvíte, že základem úspěchu je plánování. Zjistíte, jak by měla být kuchyňská linka tvořena a jaké jsou kuchyňské zóny.

Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny

 

Úspěch je v plánování!


Každá kuchyňská linka je závislá na specifických požadavcích každého z nás a hlavně na daném prostoru, který není nikdy stejný. Vše se dá zvládnout, ale opravdu vyhráno má člověk, který začíná plánovat již v prvopočátku stavby či rekonstrukce. První věc, která by měla být vymyšlena, je správné dispoziční řešení celého prostoru a až po jeho navržení bychom měli provádět stavební či jiné instalační úpravy. Není vůbec jednoduché vymyslet správné dispoziční řešení, o to je to složitější, pokud máme již dané instalační vývody, ale každý zkušený projektant by si měl s daným prostorem poradit.

Kuchyňská linka by měla obsahovat pět základních zón uspořádaných ve správném pořadí. Jsou jimi zóny: ZÁSOBY, UKLÁDÁNÍ, MYTÍ, PŘÍPRAVA a VAŘENÍ PEČENÍ. Základem těchto zón je plynulá práce a pohodlí v kuchyni, dostatek úložného prostoru a vysoký komfort pohybu.

 

Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny

 

 

Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny V této zóně bychom měli skladovat veškeré potraviny. Ať se jedná o konzumní potraviny v chladničce či trvanlivé potraviny ve „spížové“ části (rýže, těstoviny, cukr, mléko apod.)

 

Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny Další zónou je ukládání. Zóna slouží k ukládání talířů, sklenic, hrníčků, popřípadě i příborů. Zároveň by pracovní deska v této části měla sloužit pro odklad potravin ze zóny zásob.

 

Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny Zóna mytí je zónou „špinavou“. Nedílnou součástí této zóny je dřez, odpadkový koš pro třídění odpadu, myčka a také úložný prostor pro veškeré potřeby k mytí a úklid (tablety do myčky, houbičky, lopatka, apod.) V této zóně bychom potravinu měli omýt a zbavit veškerých obalů či slupek.

 

Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny Přípravná zóna by měla být největším pracovním prostorem tzn. hlavní pracovní zónou. Zde by se měly potraviny připravovat k další úpravě. Zároveň by měla sloužit pro odklad jak ze zóny MYTÍ tak ze zóny VAŘENÍ PEČENÍ. Přípravná zóna by měla být dostatečně velká, aby u vedlejších zón byl neomezující prostor pro práci. V této části ukládáme například nože, prkénka, plastové misky, zapékací misky, ale i koření či jiná dochucovadla pro samotné vaření.

 

Jak vybrat tu správnou kuchyň - část I. kuchyňské zóny Zde bychom měli naše připravené potraviny tepelně opracovat. Neměla by zde chybět varná deska, trouba, mikrovlnná trouba a odsavač par. V úložném prostoru skladujeme veškeré hrnce, pánve, pokličky, plechy a pracovní příbory jako jsou různé obracečky, vařečky apod.

 

V další části se dozvíte nejčastější tvary kuchyní v návaznosti na kuchyňšké zóny.

Zpět na výpis všech článků

Naše Realizace

Naše práce mluví sama za sebe. Podívejte se na naše dokončené projekty a inspirujte se širokou škálou kuchyní, které jsme již vytvořili pro naše spokojené zákazníky. Každý projekt je jedinečný příběh o designu, kvalitě a preciznosti. Jsme hrdí na každou realizaci a těšíme se, že i vaše kuchyně bude brzy součástí naší kolekce.

Všechny realizace

Zanechte nám telefon, ozveme se

Jsme tu, abychom vaše představy proměnili v realitu. Vaše telefonní číslo nám umožní navázat osobní spojení a poskytnout vám individuální konzultaci na míru.

Informace o ochraně osobních údajů

Nebo nám napište

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů:

PoptatPoptejte nás