Heroheader
Sous vide. Kouzlo přípravy jídla ve vakuu

Sous vide. Kouzlo přípravy jídla ve vakuu

10.05.2023

Metoda, kterou jistě znáte od kuchařů či z kulinářských show. Jedná se o revoluční způsob vaření původem z Francie.

Co se v dnešním článku dozvíte?

  • Kde se vzala metoda sous vide
  • Co to je sous vide?
  • Výhody vaření pomocí sous vide
  • Co je k přípravě pomocí sous vide potřeba?
  • Tipy, jak začít

Doba čtení: cca 5 minut


Metoda, kterou jistě znáte od kuchařů či z kulinářských show. Jedná se o revoluční způsob vaření původem z Francie. Přišel na něj jistý fyzik a vynálezce Sir Benjamin Thompson v roce 1799. Doslovně můžeme francouzské sous vide přeložit jako "vaření ve vakuu". Nicméně v kuchyni se začalo sous vide využívat až od druhé poloviny 20. století pro snadnější přepravu a uchování potravin. Od roku 1974 se tento způsob vaření pomalu rozšiřoval do restaurací po celém světě.

Věděli jste ale, že si sous vide můžete připravit i sami doma?

 

Zdravé jídlo připravované bez přístupu vzduchu

Sous vide (čteme suu vid) je způsob vaření, kdy umístíte jídlo do vakuově uzavřeného sáčku a následně ponoříte do vody nebo dáte na speciální program do trouby, která byla zahřátá na určitou teplotu (v rozmezí cca 55 - 95℃).

Výsledný pokrm se připravuje rovnoměrně, aniž by ztratil šťavnatost nebo chuť. Je to podobné tradičnímu dušení, ale místo pánve se používají vakuově uzavřené sáčky a vodní lázeň nebo speciální program v troubě.

To vám umožní připravovat vaše jídlo přesněji než kdykoli předtím a navíc s vynikajícími výsledky!

Sous vide nemusíte využívat pouze pro přípravu jídla, ale také k uchování potravin, což bylo i původním záměrem. Vakuum zabraňuje množení bakterií a tím pádem se vám potraviny tak snadno nezkazí. Když se například rozhodnete namarinovat steak, který následně zavakuujete, můžete ho s klidem nechat v lednici i několik dní.

Sous vide. Kouzlo přípravy jídla ve vakuu


Výhody vaření pomocí sous vide

Přesnost a konzistence – protože používáte rovnoměrný zdroj tepla, vaše jídlo bude pokaždé uvařeno rovnoměrně od okraje ke středu. Nebudete mít žádné části nedovařené nebo převařené!

Intenzivní chuť a textura – díky zavakuování nedochází pouze k zachování čerstvosti, ale také není třeba pokrm nějak přehnaně kořenit. Chutě se hodně zvýrazní a zároveň nedochází ke ztrátě cenných látek díky nízké teplotě přípravy.

Kombinace metod přípravy - sous vide se skvěle kombinuje s grilováním, např. steak připravíte jako sous vide a následně doděláte zlehka na grilu. Nebojte se ani sladkých dezertů, např. ovoce krásně pustí vodu a zachová si většinu vitamínů

Dietní jídlo, chutně - sous vide řadíme mezi dietnější formy přípravy jídla, protože vynecháváte tuk při přípravě a i přesto je krásně šťavnaté a plné chuti

Sous vide. Kouzlo přípravy jídla ve vakuu


Co budete k přípravě sous vide potřebovat?

Na zkoušku vám pro začátek postačí kuchyňský teploměr, hrnec pro vodní lázeň a uzavíratelné sáčky.

Pokud ale chcete připravovat sous vide jako opravdový profesionál, tak doporučujeme například:

Vakuovací zásuvka Siemens studioLine BV910E1B1

- Dosáhnete až 99% vakua
- 3 stupně tepelného zatavení pro různé materiály a síly sáčků
- Push&pull otevření a zavření při stlačení čelní stěny

Kompaktní parní trouba Siemens studioLine CS936GAB1

- Speciální program pro přípravu sous vide + dalších 21 programů
- Asistent s hlasovým ovládáním
- Ideální do menších kuchyní
A mnoho dalších funkcí..

Vestavná parní trouba Siemens studioLine HS958GED1

- Speciální program pro přípravu sous vide + dalších 23 programů
- Detekce stupně upečení pomocí kamery
- Pevné připojení na vodovodní řád
- Asistent s hlasovým ovládáním

A mnoho dalších funkcí..


Tipy, jak začít s vařením sous vide

• Začněte jednoduchými recepty.
• Seznamte se s vybavením a jak jej používat, včetně správné doby vaření pro různé potraviny.
• Pomocí digitálního teploměru zkontrolujte teplotu jídla během vaření, zvláště pokud používáte vybavení, které nemá vestavěné senzory.
• Přečtěte si nějaké kuchařky o vaření metodou sous vide – je jich mnoho!


Věříme, že téma sous vide vám již po přečtení našeho článku není cizí a v případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat.

S přáním hezkého dne,

Tým ALIN - MODERNÍ BYT s. r. o.

Zpět na výpis všech článků

Naše Realizace

Naše práce mluví sama za sebe. Podívejte se na naše dokončené projekty a inspirujte se širokou škálou kuchyní, které jsme již vytvořili pro naše spokojené zákazníky. Každý projekt je jedinečný příběh o designu, kvalitě a preciznosti. Jsme hrdí na každou realizaci a těšíme se, že i vaše kuchyně bude brzy součástí naší kolekce.

Všechny realizace

Zanechte nám telefon, ozveme se

Jsme tu, abychom vaše představy proměnili v realitu. Vaše telefonní číslo nám umožní navázat osobní spojení a poskytnout vám individuální konzultaci na míru.

Informace o ochraně osobních údajů

Nebo nám napište

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů:

PoptatPoptejte nás